Análisis de la Ingesta Alimentaria y del Estado Nutricional en estudiantes universitarios, mediante autoregistros electrónicos en un Sistema De Vigilancia Nutricional

Analysis of food intake and nutritional status in university students, using electronic self-registrations in a nutritional surveillance system

Authors

  • Myriam Andrade PUCE
  • Edgar Rojas
  • Nelly Sarmiento

Keywords:

nutritional surveillance, food consumption, youth, nutritional surveys

Abstract

The eating behavior of university students is related to academic organization; availability of fast and processed foods; offer at low prices and little time for consumption; aspects that affect their nutritional and health status. A Nutritional Surveillance System allows to monitor and give permanent follow-up to nutritional problems. Objective: To develop a mechanized system that allows self-recording of food consumption and anthropometric variables. Methods: The study included three stages: design, construction and implementation of the project. The first one shaped the system: identified the main indicators, selected and designed the registration instruments; in the second, the electronic registration system was formed considering the attributes of nutritional quality of food; the third stage gathered the information through the automatic records of food consumption in the university cafeterias and restaurants. Finally, the information was processed, and indicators of analysis of food consumption and nutritional status were constructed. Results: the 65 students evaluated by the BMI and by the waist / hip circumference did not evidence important nutritional problems. Dietary intake identified a high consumption of carbohydrates, proteins and fats (276.2%, 240.7%, 192.4% respectively) which are higher than the average recommendations for a population of young adults. These values differ specifically from the ENSANUT-ECU 2012 findings. Conclusions: The self-recording of food consumption and anthropometric indices in the SIVAN PUCE system was considered a very functional tool, however, it requires improvement of the registration processes.  

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Myriam Andrade, PUCE

Mgtr. En Gerencia en Salud para el Desarrollo Local 

Especialista en Gerencia y Planificación Estrategica de Salud 

Dra. en Nutrición y Dietética

 

 

References

Ministerio de Salud Pública. Enfermedades Crónicas no Transmisibles: un abordaje desde la promoción de espacios saludable, 2018; 1–45. Recuperado de: https://www.paho.org/ecu/index.php?option=com_docman&view=download&alias=698enfermedades-cronicas-no-transmisibles-un-abordaje-desde-la-promocion-deespacios-saludable-adrian-diaz-asesor-de-ops-oms-en-ecuador&category_slug=documentos-2018&Itemid=599

Brambila-Aguilar, C. E., Godínez-Chávez, N., Brambila-Cueva, C., & Leyva-Torres, Ó. Implementación de huerto comunitario y talleres de educación agrícola en San Pedro Valencia, Acatlán. 2017

OMS. Nota informativa sobre la ingesta de azúcares recomendada en la directriz de la OMS para adultos y niños. Departamento de Nutrición para la Salud y el Desarrollo Organización Mundial de la Salud. 2015. Recuperado de http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugar_intake_information_note_es.pdf?ua=1

Cervera Burriel F., Serrano Urrea R., Vico García C., Milla Tobarra M. y García Meseguer M.J. Hábitos alimentarios y evaluación nutricional en una población universitaria. Nutrición Hospitalaria. 2013; 28(2):438-446. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/3092/309227306023.pdf

Ramos, J., Lidia, M., Madrid, G., Hernández, M., Bonilla, M., & Pérez, E. Hábitos Alimentarios en Estudiantes Universitarios, 2011; 1–6. Recuperado de: http://congresos.cio.mx/memorias_congreso_mujer/archivos/extensos/sesion3/S3-MCS24.pdf?fbclid=IwAR0C5VnqNZX6RcOYaiv69_a3ErzEPGig1-0mLQ5c4zmVJuKAZuQVcqMV14s

Ramos Vázquez, J. A., Salazar Peña, M. T. L., García Madrid, G., Hernández Gutiérrez, M. C., Bonilla Luis, M. de la L., & Pérez Noriega, E. Hábitos de Alimentación en Estudiantes Universitarios. 2016.

Becerra-Bulla, F., Pinzón-Villate, G., Vargas-Zarate, M., Martínez-Marín, E. M., & Callejas-Malpica, E. F. Cambios en el estado nutricional y hábitos alimentarios de estudiantes universitarios. Bogotá, DC 2013. Revista de la Facultad de Medicina, 2016; 64(2), 249-256.

Rhode, A., Vera, O., Munguía, P., & Ávila, R. Hábitos alimentarios en una población de jóvenes universitarios de (18-25 años) de la ciudad de Puebla. Revista Española de Nutrición Comunitaria., 2017; 31-37. Recuperado de http://www.renc

Larios Deniz, J., Larios Torres, M., & Rangel Alcantar, R. La salud físico-emocional de los profesores de la Universidad de Colima. 2016. Recuperado 27 de marzo de 2019, de http://www.argenmex.fahce.unlp.edu.ar/4.-actividad-fisica-y-salud/16.-lasalud-fisico-emocional-de-los-profesores-de-la-universidad-de-colima

Rosales, Y. et al. Nutrición adecuada aplicada a los docentes. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 2016; 22(4). Recuperado de http://www.renc.es/imagenes/auxiliar/files/RENC_2016_4_06._Rosales__Y._Nutrici%F3n_adecuada_aplicada_a_los_docentes.pdf

Vázquez Marisa B., Colombo M.E., Lema S., Watson D.Z. Estudiantes universitarios: ¿Qué comen mientras estudian? Diaeta (B.Aires) 2014; 32 (146):26-29. ISSN 0328-1310.:https://www.researchgate.net/publication/270217772_Vazquez_MB_Colombo_ME_Lema_SN_Watson_DZ_Estudiantes_universitarios_que_comen_mientras_estudian

Instituto de Nutrición de Centroamérica y Panamá (INCAP). Vigilancia para SAN: Que es el SISVAN. 2001 [en línea]. Recuperado de: <http://www.incap.int/sisvan/index.php/es/acerca-de-san> [Fecha de consulta: 02/Sep2014]

Monsalve Álvarez, J. M., & González Zapata, L. I. Diseño de un cuestionario de frecuencia para evaluar ingesta alimentaria en la Universidad de Antioquia, Colombia. Nutricion Hospitalaria, 2011 ;(6), 1333–1344. Recuperado de https://doi.org/10.3305/nh.2011.26.6.5267

Ministerio de Salud Pública. Reglamento de etiquetado de alimentos procesados para consumo humano. 2014. Recuperado de https://www.controlsanitario.gob.ec/wpcontent/uploads/downloads/2016/12/Reglamento-de-Etiquetado-de-Alimentosprocesados-para-consumo-humano.pdf

Ramírez Luzuriaga, M. J., Silva Jaramillo, K. M., Belmont, P., & Freire, W. B. Tabla de composición de alimentos para Ecuador: Compilación del equipo técnico de la ENSANUT-ECU 2012. Ministerio de Salud Pública del Ecuador. 2014

Bezares Sarmiento V del R, Cruz Bojórquez RM, Burgos de Santiago M, Barrera Bustillos ME, editores. Evaluación del estado de nutrición en el ciclo vital humano. México: McGRAW-HILL INTERAMERICANA EDITORES, S. A. de C. V.; 2012. 289.

de Girolami DH. Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal. El Ateneo; 2003. 512.

Palafox López ME, Ledesma Solano JA. Manual de fórmulas y tablas para la intervención nutriológica [Internet]. Segunda. México D.F.: McGRAW-HILL INTERAMERICANA EDITORES, S. A. de C. V.; 2012. Recuperado de: https://www.academia.edu/34228091/Manual_de_formulas_y_tablas_para_la_intervencion_nutriologica.pdf_1_.pdf

Freire, W. B., Ramírez, M. J., Belmont, P., Mendieta, M. J., Silva, K. M., Romero, N. Monge, R. RESUMEN EJECUTIVO TOMO I. Encuesta Nacional de Salud y Nutrición ENSANUT-ECU 2011-2013 (p. 113). Quito: MSP / INEC.

Vargas Hinojosa MS., Cedillo Juárez YE., Hermosillo Romero G., Kruger Dávila K., Utilidad de la clasificación de adecuación para ingesta dietética de calorías y macronutrientes en relación con el porcentaje de pérdida de peso en pacientes con cáncer de colon/recto. Revista Salud Pública y Nutrición. Edición Especial 072011

Gallardo Wong, I., Abad Eslava, L. Mala nutrición en estudiantes universitarios de la Escuela de Dietética y Nutrición del ISSSTE Rev Med UV, Enero – Junio 2011

Pi, R. A., Vidal, P. D., Brassesco, B. R., Viola, L. y Aballay, L. R. Estado nutricional en estudiantes universitarios: Su relación con el número de ingestas alimentarias diarias y el consumo de macronutrientes. Nutrición Hospitalaria, 2015; 31(4), 17481756. Recuperado de http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.4.8399

Katzmarzyk, P.T., Janssen, l., Ross, R., et al. The importance of waist circumference in the definition of meta-bolic syndrome: prospective analyses of mortality in men. Diabetes Care, 2006; 29, (2) 404-409.

Martínez C., Veiga R., López A., Cobo Sanz J. M. ª, y Carbajal Azcona A. Evaluación del estado nutricional de un grupo de estudiantes universitarios mediante parámetros dietéticos y de composición corporal. Revista Nutrición Hospitalaria 2005; 20(3): 197-203.

De Piero A., Bassett N., Rossi A. y Sammán N. Tendencia en el consumo de alimentos de estudiantes universitarios Nutrición Hospitalaria. 2015; 31:1824-1831

Durán S, Reyes S, Gaete MC. Aporte de vitaminas y minerales por grupo de alimentos en estudiantes universitarios chilenos. Nutrición Hospitalaria; 2013; 28 (3): 830-8.

Marcano Martell M., Sánchez Jaeger A., Espig H., Carrasco S., Pantoja N., Pimentel M., Luna J. Patrón alimentario y evaluación antropométrica en estudiantes universitarios. Revista de la Facultad de Ciencias de la Salud. Universidad de Carabobo. 2012; Vol. 16, Supl.

González Pineda J., Mejía Rodríguez S., Corea Cruz C., Sánchez Mendoza J., Majano Hernández W., Carranza Linares R., Elvir Gale P. Evaluación de la ingesta dietética en estudiantes de cuarto año de medicina. Rev. Cient. Esc. Univ. Cienc. Salud; 2017;4(2): 51-57

Published

2019-06-30

How to Cite

1.
Andrade M, Rojas E, Sarmiento N. Análisis de la Ingesta Alimentaria y del Estado Nutricional en estudiantes universitarios, mediante autoregistros electrónicos en un Sistema De Vigilancia Nutricional: Analysis of food intake and nutritional status in university students, using electronic self-registrations in a nutritional surveillance system. lauinvestiga [Internet]. 2019 Jun. 30 [cited 2024 Nov. 22];6(1):8-19. Available from: http://revistasojs.utn.edu.ec/index.php/lauinvestiga/article/view/360

Issue

Section

Original articles

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.