Análisis de la Ingesta Alimentaria y del Estado Nutricional en estudiantes universitarios, mediante autoregistros electrónicos en un Sistema De Vigilancia Nutricional
Analysis of food intake and nutritional status in university students, using electronic self-registrations in a nutritional surveillance system
Keywords:
nutritional surveillance, food consumption, youth, nutritional surveysAbstract
The eating behavior of university students is related to academic organization; availability of fast and processed foods; offer at low prices and little time for consumption; aspects that affect their nutritional and health status. A Nutritional Surveillance System allows to monitor and give permanent follow-up to nutritional problems. Objective: To develop a mechanized system that allows self-recording of food consumption and anthropometric variables. Methods: The study included three stages: design, construction and implementation of the project. The first one shaped the system: identified the main indicators, selected and designed the registration instruments; in the second, the electronic registration system was formed considering the attributes of nutritional quality of food; the third stage gathered the information through the automatic records of food consumption in the university cafeterias and restaurants. Finally, the information was processed, and indicators of analysis of food consumption and nutritional status were constructed. Results: the 65 students evaluated by the BMI and by the waist / hip circumference did not evidence important nutritional problems. Dietary intake identified a high consumption of carbohydrates, proteins and fats (276.2%, 240.7%, 192.4% respectively) which are higher than the average recommendations for a population of young adults. These values differ specifically from the ENSANUT-ECU 2012 findings. Conclusions: The self-recording of food consumption and anthropometric indices in the SIVAN PUCE system was considered a very functional tool, however, it requires improvement of the registration processes.
Downloads
References
Ministerio de Salud Pública. Enfermedades Crónicas no Transmisibles: un abordaje desde la promoción de espacios saludable, 2018; 1–45. Recuperado de: https://www.paho.org/ecu/index.php?option=com_docman&view=download&alias=698enfermedades-cronicas-no-transmisibles-un-abordaje-desde-la-promocion-deespacios-saludable-adrian-diaz-asesor-de-ops-oms-en-ecuador&category_slug=documentos-2018&Itemid=599
Brambila-Aguilar, C. E., Godínez-Chávez, N., Brambila-Cueva, C., & Leyva-Torres, Ó. Implementación de huerto comunitario y talleres de educación agrícola en San Pedro Valencia, Acatlán. 2017
OMS. Nota informativa sobre la ingesta de azúcares recomendada en la directriz de la OMS para adultos y niños. Departamento de Nutrición para la Salud y el Desarrollo Organización Mundial de la Salud. 2015. Recuperado de http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugar_intake_information_note_es.pdf?ua=1
Cervera Burriel F., Serrano Urrea R., Vico García C., Milla Tobarra M. y García Meseguer M.J. Hábitos alimentarios y evaluación nutricional en una población universitaria. Nutrición Hospitalaria. 2013; 28(2):438-446. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/3092/309227306023.pdf
Ramos, J., Lidia, M., Madrid, G., Hernández, M., Bonilla, M., & Pérez, E. Hábitos Alimentarios en Estudiantes Universitarios, 2011; 1–6. Recuperado de: http://congresos.cio.mx/memorias_congreso_mujer/archivos/extensos/sesion3/S3-MCS24.pdf?fbclid=IwAR0C5VnqNZX6RcOYaiv69_a3ErzEPGig1-0mLQ5c4zmVJuKAZuQVcqMV14s
Ramos Vázquez, J. A., Salazar Peña, M. T. L., García Madrid, G., Hernández Gutiérrez, M. C., Bonilla Luis, M. de la L., & Pérez Noriega, E. Hábitos de Alimentación en Estudiantes Universitarios. 2016.
Becerra-Bulla, F., Pinzón-Villate, G., Vargas-Zarate, M., Martínez-Marín, E. M., & Callejas-Malpica, E. F. Cambios en el estado nutricional y hábitos alimentarios de estudiantes universitarios. Bogotá, DC 2013. Revista de la Facultad de Medicina, 2016; 64(2), 249-256.
Rhode, A., Vera, O., Munguía, P., & Ávila, R. Hábitos alimentarios en una población de jóvenes universitarios de (18-25 años) de la ciudad de Puebla. Revista Española de Nutrición Comunitaria., 2017; 31-37. Recuperado de http://www.renc
Larios Deniz, J., Larios Torres, M., & Rangel Alcantar, R. La salud físico-emocional de los profesores de la Universidad de Colima. 2016. Recuperado 27 de marzo de 2019, de http://www.argenmex.fahce.unlp.edu.ar/4.-actividad-fisica-y-salud/16.-lasalud-fisico-emocional-de-los-profesores-de-la-universidad-de-colima
Rosales, Y. et al. Nutrición adecuada aplicada a los docentes. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 2016; 22(4). Recuperado de http://www.renc.es/imagenes/auxiliar/files/RENC_2016_4_06._Rosales__Y._Nutrici%F3n_adecuada_aplicada_a_los_docentes.pdf
Vázquez Marisa B., Colombo M.E., Lema S., Watson D.Z. Estudiantes universitarios: ¿Qué comen mientras estudian? Diaeta (B.Aires) 2014; 32 (146):26-29. ISSN 0328-1310.:https://www.researchgate.net/publication/270217772_Vazquez_MB_Colombo_ME_Lema_SN_Watson_DZ_Estudiantes_universitarios_que_comen_mientras_estudian
Instituto de Nutrición de Centroamérica y Panamá (INCAP). Vigilancia para SAN: Que es el SISVAN. 2001 [en línea]. Recuperado de: <http://www.incap.int/sisvan/index.php/es/acerca-de-san> [Fecha de consulta: 02/Sep2014]
Monsalve Álvarez, J. M., & González Zapata, L. I. Diseño de un cuestionario de frecuencia para evaluar ingesta alimentaria en la Universidad de Antioquia, Colombia. Nutricion Hospitalaria, 2011 ;(6), 1333–1344. Recuperado de https://doi.org/10.3305/nh.2011.26.6.5267
Ministerio de Salud Pública. Reglamento de etiquetado de alimentos procesados para consumo humano. 2014. Recuperado de https://www.controlsanitario.gob.ec/wpcontent/uploads/downloads/2016/12/Reglamento-de-Etiquetado-de-Alimentosprocesados-para-consumo-humano.pdf
Ramírez Luzuriaga, M. J., Silva Jaramillo, K. M., Belmont, P., & Freire, W. B. Tabla de composición de alimentos para Ecuador: Compilación del equipo técnico de la ENSANUT-ECU 2012. Ministerio de Salud Pública del Ecuador. 2014
Bezares Sarmiento V del R, Cruz Bojórquez RM, Burgos de Santiago M, Barrera Bustillos ME, editores. Evaluación del estado de nutrición en el ciclo vital humano. México: McGRAW-HILL INTERAMERICANA EDITORES, S. A. de C. V.; 2012. 289.
de Girolami DH. Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal. El Ateneo; 2003. 512.
Palafox López ME, Ledesma Solano JA. Manual de fórmulas y tablas para la intervención nutriológica [Internet]. Segunda. México D.F.: McGRAW-HILL INTERAMERICANA EDITORES, S. A. de C. V.; 2012. Recuperado de: https://www.academia.edu/34228091/Manual_de_formulas_y_tablas_para_la_intervencion_nutriologica.pdf_1_.pdf
Freire, W. B., Ramírez, M. J., Belmont, P., Mendieta, M. J., Silva, K. M., Romero, N. Monge, R. RESUMEN EJECUTIVO TOMO I. Encuesta Nacional de Salud y Nutrición ENSANUT-ECU 2011-2013 (p. 113). Quito: MSP / INEC.
Vargas Hinojosa MS., Cedillo Juárez YE., Hermosillo Romero G., Kruger Dávila K., Utilidad de la clasificación de adecuación para ingesta dietética de calorías y macronutrientes en relación con el porcentaje de pérdida de peso en pacientes con cáncer de colon/recto. Revista Salud Pública y Nutrición. Edición Especial 072011
Gallardo Wong, I., Abad Eslava, L. Mala nutrición en estudiantes universitarios de la Escuela de Dietética y Nutrición del ISSSTE Rev Med UV, Enero – Junio 2011
Pi, R. A., Vidal, P. D., Brassesco, B. R., Viola, L. y Aballay, L. R. Estado nutricional en estudiantes universitarios: Su relación con el número de ingestas alimentarias diarias y el consumo de macronutrientes. Nutrición Hospitalaria, 2015; 31(4), 17481756. Recuperado de http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.4.8399
Katzmarzyk, P.T., Janssen, l., Ross, R., et al. The importance of waist circumference in the definition of meta-bolic syndrome: prospective analyses of mortality in men. Diabetes Care, 2006; 29, (2) 404-409.
Martínez C., Veiga R., López A., Cobo Sanz J. M. ª, y Carbajal Azcona A. Evaluación del estado nutricional de un grupo de estudiantes universitarios mediante parámetros dietéticos y de composición corporal. Revista Nutrición Hospitalaria 2005; 20(3): 197-203.
De Piero A., Bassett N., Rossi A. y Sammán N. Tendencia en el consumo de alimentos de estudiantes universitarios Nutrición Hospitalaria. 2015; 31:1824-1831
Durán S, Reyes S, Gaete MC. Aporte de vitaminas y minerales por grupo de alimentos en estudiantes universitarios chilenos. Nutrición Hospitalaria; 2013; 28 (3): 830-8.
Marcano Martell M., Sánchez Jaeger A., Espig H., Carrasco S., Pantoja N., Pimentel M., Luna J. Patrón alimentario y evaluación antropométrica en estudiantes universitarios. Revista de la Facultad de Ciencias de la Salud. Universidad de Carabobo. 2012; Vol. 16, Supl.
González Pineda J., Mejía Rodríguez S., Corea Cruz C., Sánchez Mendoza J., Majano Hernández W., Carranza Linares R., Elvir Gale P. Evaluación de la ingesta dietética en estudiantes de cuarto año de medicina. Rev. Cient. Esc. Univ. Cienc. Salud; 2017;4(2): 51-57
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Myriam Jicela Andrade, Edgar Wilson Rojas , Nelly Guadalupe Sarmiento S
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors retain the copyright and guarantee the journal the right to be the first publication of the work as well as licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License that allows others to share the work with an acknowledgment of the authorship of the work and the initial publication in this magazine. Authors may separately establish additional agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published in the journal (for example, placing it in an institutional repository or publishing it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
La U Investiga by La U Investiga is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.You can find permissions beyond those granted with this license athttp://revistasojs.utn.edu.ec/index.php/lauinvestiga/index