Nivel de satisfacción de los pacientes hospitalizados, respecto a la dieta del Hospital San Vicente de Paúl de Ibarra, 2018

Level of satisfaction of hospitalized patients, regarding the diet of the hospital San Vicente de Paúl de Ibarra, 2018

Authors

  • Aníbal Lechón Sandoval Hospital San Vicente de Paúl
  • Ingrid Ruíz Jácome
  • Lyther Reyes López
  • Ana Salazar Jiménez

Keywords:

satisfaction, diet, patient, hospital

Abstract

The recovery of the hospitalized patient depends on the dietary therapy intervention and the food service is responsible for this, but your opinion as a user is also key to evaluating the quality of the service. This study determined the level of satisfaction of hospitalized patients regarding the diet provided by the Nutrition and Dietetics Service of the Hospital San Vicente de Paúl (HSVP) in Ibarra, 2018. It was a descriptive cross-sectional study in 200 patients, The Acute Care Hospital Foodservice Patient Satisfaction Questionnaire was adapted, and sociodemographic and hospital data were also collected. 61.5% were women; age 46.5 ± 12.1 years; hospital stay <1 week in 82.5%; 56.5% received a therapeutic diet and 82% received no prior information on the type of diet. 88% of those studied rated the food and distribution service as very good and good, as well as the taste of the food (85%), variety (83%), cooking and presentation (87%), temperature (76%), hours (71.5%), quantity (72%) and dishes (82.5%) were very good and good. The flavor, variety, presentation, temperature and quantity were significantly related to the final appreciation of food and service (p<0.05), but not the type of diet (p = 0.197) and occupation (p = 0.071). It is concluded that the level of satisfaction of hospitalized patients regarding the diet provided by the HSVP Nutrition and Dietetics Service, in the period studied was very good and good, however, meal times should be improved.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Sihuin-Tapia EY, Gómez-Quispe OE, Ibáñez-Quispe V. SATISFACCIÓN DE USUARIOS HOSPITALIZADOS EN UN HOSPITAL DE APURÍMAC, PERÚ. Rev Peru Med Exp Salud Publica [Internet]. 2015 [citado 2018 Ago 11]; 32(2): 299-302. Disponible en: https://www.scielosp.org/pdf/rpmesp/2015.v32n2/299-302/es

Santana de Freitas J, Bauer de Camargo AE, Minamisava R, Queiroz AL, Gomes de Sousa MR. Calidad de los cuidados de enfermería y satisfacción del paciente atendido en un hospital de enseñanza. Rev. Latino-Am. Enfermagem [Internet]. 2014 [citado 2018 Ago 11]; 22(3): 454-60. Disponible en: http://www.redalyc.org/pdf/2814/281431353015_1.pdf

Borré YM, Vega Y. CALIDAD PERCIBIDA DE LA ATENCIÓN DE ENFERMERÍA POR PACIENTES HOSPITALIZADOS. Cienc. enferm. [Internet]. 2014 [citado 2018 Ago 11]; 20(3): 81-94. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/pdf/cienf/v20n3/art_08.pdf

Bejarano J, Cortés A, Pinzón O. Alimentación hospitalaria como un criterio para la acreditación en salud. Perspectivas En Nutrición Humana [Internet]. 2016 [Citado 2018 Ago 11]; 18(1): 77-93. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/penh/v18n1/0124-4108-penh-18-01-00077.pdf

Díez-García R, Zangiacomi E, Rodrigues de Oliveira F, Cremonezi C, Diez-Garcia R, Japur C, et al. HOSPITAL NUTRITIONAL CARE: PROPOSITIONS ENDORSED BY THE SCIENTIFIC COMMUNITY. Nutr Hosp. [Internet]. 2015 [citado 2018 Ago 11]; 32(3): 1353-1361. Disponible en: http://www.redalyc.org/pdf/3092/309241035052.pdf

Pinzón O, Oviedo J, González J, Pardo Oviedo J. MODELO MÉDERI DE GESTIÓN NUTRICIONAL HOSPITALARIA. Nutr Hosp. [Internet]. 2015 [citado 2018 Ago 11]; 32(4): 1802-1807. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n4/55originalotros04.pdf

Aranceta J, Pérez C, García M. Nutrición Comunitaria. España: Editorial de la Universidad de Cantabria; 2015.

Requena JM. (Coord). Planificación de menús y dietas especiales. Málaga: Editorial ICB; 2017.

Medin R, Medin S. Alimentos: introducción, técnica y seguridad. 5a. ed. Buenos Aires: Fundación Proturismo; 2016.

Martínez JA, Astiasarán I, Muñoz M, Cuervo M. Alimentación hospitalaria. Vol.1: Fundamentos. Madrid: Ediciones Díaz de Santos; 2013.

Savino P. LEGISLACIÓN DE LOS ALIMENTOS CON PROPÓSITOS MÉDICOS ESPECIALES, APME. MEDICINA [Internet]. 2014 [citado 2018 Ago 12]; 36(107): 364-375. Disponible en: http://revistamedicina.net/ojsanm/index.php/Medicina/article/view/107-7/370

Rabat JM. ¿Está actualizado el código de dietas en los hospitales? Nutr Clin Med [Internet]. 2017 [citado 2018 Ago 12]; 11(1): 9-25. Disponible en: http://www.aulamedica.es/nutricionclinicamedicina/pdf/5047.pdf

Dávila Y. Alimentación en la recuperación del paciente hospitalizado. Hospitalidad ESDAI [Internet]. 2013 [citado 2018 Ago 11]; (23): 27-49. Disponible en: http://eds.a.ebscohost.com/eds/pdfviewer/pdfviewer?vid=1&sid=15bd6500-44bd-4439-9290-4281c97ad97c%40sessionmgr4009

Garriga M, Ruiz de las Heras A. Dietética hospitalaria y gastronomía saludable. Nutr Hosp. [Internet]: 2018 [citado 2018 Ago 12]; 35(4): 140-145. Disponible en: http://revista.nutricionhospitalaria.es/index.php/nh/article/view/2140/923

Federación Latinoamericana de Terapia Nutricional, Nutrición Clínica y Metabolismo. DECLARACIÓN INTERNACIONAL SOBRE EL DERECHO A LA NUTRICIÓN EN LOS HOSPITALES. En: POR EL DERECHO HUMANO DE LOS ENFERMOS A RECIBIR UNA TERAPIA NUTRICIONAL OPORTUNA Y ÓPTIMA EN CUALQUIER LUGAR DONDE SE ENCUENTREN. Mexico: 2008.

Salvador-Monferrer L, Fernández-Olea M, Murillo-Sanchis J. Desnutrición y factores que influyen en la ingesta de alimentos en pacientes hospitalizados: una revisión. Nutr. clín. diet. hosp. [Internet].2014 [citado 2018 Ago 11];34(3):80-91. Disponible en: http://revista.nutricion.org/PDF/220714-DESNUTRICION.pdf

Hurtado-Torres G, Incidencia, repercusión clínico-económica y clasificación de la desnutrición hospitalaria. Med Int Mex [Internet]. 2013 [citado 2018 Ago 12]; 29: 192-199. Disponible en: http://www.medigraphic.com/pdfs/medintmex/mim-2013/mim132k.pdf

Argente M, García Katherine, León de Zayas B, Martín S, Micó A, Olmo MI, et al. Prevalencia de desnutrición en una unidad de media y larga estancia hospitalaria. Nutr Hosp. [Internet]. 2015 [citado 2018 Ago 13]; 31(2): 900-907. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v33n4/17_original16.pdf

Jaimes E, Zúñiga MG, Medina A, Reyes DY, Cruz AB. Prevalencia de riesgo nutricional en un hospital de segundo nivel en el Estado de México. Nutr. clín. diet. hosp. [Internet]. 2016 [citado 2018 Ago 11];36(4):111-116. Disponible en: http://revista.nutricion.org/PDF/EMIGDIO-ALPIZAR.pdf

Sánchez-Palomo EJ, Viveros-Cortés A. Prevalencia de desnutrición en un centro hospitalario de segundo nivel en Yucatán, México. Rev Biomed [Internet]. 2011 [citado 2018 Ago 11]; 22:41-48. Disponible en: http://www.medigraphic.com/pdfs/revbio/bio-2011/bio112a.pdf

Fernández VA, Rodríguez JM, Valero B, Lobo TG, Pérez de la Cruz AJ, García JV. Validación de un programa informático para detección de la desnutrición hospitalaria y análisis del coste hospitalario. Nutr Hosp. [Internet]. 2015 [citado 2018 Ago 11]; 32(1): 389-393. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n1/57originalvaloracionnutricional07.pdf

Chivu EC, Artero-Fullana A, Alfonso-García A, Sánchez-Juan C. Detección del riesgo de desnutrición en el medio hospitalario. Nutr Hosp. [Internet]. 2016 [citado 2018 Ago 12]; 33(4): 894-900. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v33n4/20_original19.pdf

Castro-Vega I, Veses S, Cantero J, Barrios M, Monzó Núria, Bañuls C, et al . Prevalencia de riesgo de desnutrición y desnutrición establecida en población ambulatoria, institucionalizada y hospitalizada en un departamento de salud. Nutr Hosp. [Internet]. 2017 [citado 2018 Ago 12]; 34(4): 889-898. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v34n4/20_original.pdf

Veramendi-Espinoza LE, Zafra-Tanaka JH, Salazar-Saavedra O, Basilio-Flores JE, Millones-Sánchez E, Pérez-Casquino GA, et al. Prevalencia y factores asociados a desnutrición hospitalaria en un hospital general: Perú, 2012. Nutr Hosp. [Internet]. 2013 [citado 2018 Ago 12]; 28(3): 1236-1243. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v28n4/37original28.pdf

Santana S. State of malnutrition in Cuban hospitals: a needed update. Nutr Hosp. [Internet]. 2015 [citado 2018 Ago 11]; 31(5): 1900-1909. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n5/02revision02.pdf

Pérez-Flores JE, Chávez-Tostado M, Larios-del-Toro YE, García-Rentería J, Rendón-Félix J, Salazar-Parra M, et al. Evaluación del estado nutricional al ingreso hospitalario y su asociación con la morbilidad y mortalidad en pacientes mexicanos. Nutr Hosp. [Internet]. 2016 [citado 2018 Ago 12]; 33(4): 872-878. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v33n4/17_original16.pdf

Burgos Peláez R. Desnutrición y enfermedad. Nutr Hosp. [Internet]. 2013 [citado 2018 Ago 12]; 6(1): 10-23. Disponible en: http://www.redalyc.org/pdf/3092/309228933002.pdf

Ceballos-Acevedo TM, Velásquez-Restrepo PA, Jaén-Posada JS. Duración de la estancia hospitalaria. Metodologías para su intervención. Rev. Gerenc. Polit. Salud [Internet]. 2014 [citado 2018 Ago 12]; 13(27): 274-295. Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=54533007016

Álvarez J. La lucha contra la desnutrición. Evidencias de la eficacia de su tratamiento y coste de la desnutrición. Utilización óptima de los recursos disponibles. Nutr Hosp Suplementos. [Internet]. 2013 [citado 2018 Ago 11]; 6(1): 68-77. Disponible en: file:///C:/Users/admin/Documents/2%20HSVP/ESTUDIO%20SU%20SAD/BIBLIOGRAF%C3%8DA/art%C3%ADculo_redalyc_309228933008.pdf

Palma S, Meneses D, Valero M, Calso M, García N, Gómez-Candela C, et al. Costes asociados a la desnutrición relacionada con la enfermedad y su tratamiento: revisión de la literatura. Nutr Hosp [Internet]. 2018 [citado 2018 Ago 12]; 35(2): 442-460. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v35n2/1699-5198-nh-35-02-00442.pdf

Capra S, Wright O, Sardie M, Bauer J, Askew D. The acute hospital foodservice patient satisfaction questionnaire: the development of a valid and reliable tool to measure patient satisfaction with acute care hospital foodservices. Journal of Foodservice [Internet]. 2005 [citado 2018 Ago 20];16:1–14. Disponible en: https://doi.org/10.1111/j.1747-0080.2007.00219.x

FALLON A, GURR S, HANNAN‐JONES M, BAUER JD. Use of the Acute Care Hospital Foodservice Patient Satisfaction Questionnaire to monitor trends in patient satisfaction with foodservice at an acute care private hospital. Nutrition & Dietetics [Internet]. 2008 [citado 2018 Ago 21]; 65: 41-46. Disponible en: https://doi.org/10.1111/j.1747-0080.2007.00219.x

El-Sherbiny NA, Ibrahim EH, Hewedi MM. Patients’ Satisfaction with Delivered Food Services in Fayoum Hospitals. EC Nutrition. 2017; 9(2): 94-104.

Herrera MA. Grado de satisfacción de los pacientes hospitalizados con las dietas basales y terapéuticas en centros sanitarios públicos. [Tesis doctoral]. Madrid: Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Medicina, Departamento de Medicina Preventiva y Salud Pública. 2016.

Aminuddin N, Vijayakumaran R, Abdul Razak S. Patient Satisfaction With Hospital Foodservice and its Impact on Plate Waste in Public Hospitals in East Malaysia. Hosp Pract Res. 2018; 3(3): 90-97.

Benítez N, Oliva JG, Delgado I, Pereyra-García F, Suárez JP, Leyva FG, et al. Análisis del grado de satisfacción alimentaria percibido por los pacientes en un hospital de tercer nivel. Nutr Hosp. 2016; 33(6):1361-1366

Mentziou I, Delezos C, Nestoridou A, Boskou G. Evaluation of food services by the patients in hospitals of Athens in Greece. Health Science Journal.2014;8 (3): 383-392.

Al-Torky MA, Mohamed EA, Yousef MA, Ali N. Inpatients’ satisfaction with food services in Sohag University Hospital. The Egyptian Journal of Community Medicine. 2016; 34 (2): 33-45.

Fernández-Martínez B, Alguacil-Paub AI, Crespo-Sevilla R, García-Vegad A. Predictores de la satisfacción de los pacientes con la alimentación de un hospital público de Madrid. Rev Calid Asist. 2013;28(3):155-162.

Fernando GHS, Wijesinghe CJ. Patient perceptions on hospital food service at Teaching Hospital, Karapitiya. Galle Medical Journal. 2015; 20(2); 13-20.

Rubio-Martín E, Rojo-Martínez G, Caracuel A, Soriguer F, Olivas L, Libébana M, et al. Satisfacción con el menú hospitalario e incorporación del queso de cabra como postre en comparación con el queso de vaca. Nutr Hosp. 2015; 32(4): 1766-1772.

Stanga A, Zurflüh Y, Roselli M, Sterchi AB, Tanner B, Knecht G. Hospital food: a survey of patients’ perceptions. Clin Nutr. 2003; 23(3): 241-6.

Hannan-Jones M, Capra S. Impact of type, size and shape of plates on hospital patients’ perceptions of the quality of meals and satisfaction with foodservices. Appetite. 2018; 120; 523-526.

Dall’Oglio I, Nicolò R, Di Ciommo V, Bianchi N, Ciliento G, Gawronski O, et al. A Systematic Review of Hospital Foodservice Patient Satisfaction Studies. J Acad Nutr Diet. 2015; 115 (4): 567-568.

Heather J. Hartwell, Paula A, Shepherd, Edwards JSA, Johns N. What do patients value in the hospital meal experience? Appetite. 2016; 96: 293-298.

Published

2019-12-31

How to Cite

1.
Lechón Sandoval A, Ruíz Jácome I, Reyes López L, Salazar Jiménez A. Nivel de satisfacción de los pacientes hospitalizados, respecto a la dieta del Hospital San Vicente de Paúl de Ibarra, 2018: Level of satisfaction of hospitalized patients, regarding the diet of the hospital San Vicente de Paúl de Ibarra, 2018. lauinvestiga [Internet]. 2019 Dec. 31 [cited 2024 May 11];6(2):33-5. Available from: http://revistasojs.utn.edu.ec/index.php/lauinvestiga/article/view/416

Issue

Section

Original articles

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.