Estado nutricional y hábitos alimentarios en estudiantes de medicina de la Universidad Técnica del Norte
Nutritional status and eating habits in medical students at Tecnica del Norte University
DOI:
https://doi.org/10.53358/lauinvestiga.v10i1.804Keywords:
Nutritional status, eating habits, food quality, university students, healthy.Abstract
Th
The bad eating habits have increased in recent years. The objective of the research was to determine the nutritional status and eating habits in medical students at the Tecnica del Norte University. It was a nonexperimental, descriptive, cross-sectional study. The sample was made up of 25 university students, and pregnant women were excluded. A nutritional evaluation was performed through BMI, % body fat, % muscle, level of visceral fat, and waist circumference; eating habits were identified through a survey with questions about meal times and food preferences and was complemented with a scored instrument based on the Survey of Food Quality for the Elderly, which was modified for the age group evaluated (ECAAM) to identify good or poor food quality. The main results indicate that there is a majority of students (80%) with normal nutritional status according to BMI (X 22.57 ± 2.41 Kg/m2), 20% have a high percentage of fat, and all subjects with a fat level of normal visceral, no cardiometabolic risk is found according to waist circumference. In terms of eating habits, according to the scored instrument, 96% have a poor quality of food, equal proportion between the quality of food according to healthy and unhealthy eating habits. In conclusion, overweight and obesity are not found to be risk factors, poor quality of food is a risk factor, as well as the presence of unhealthy eating habits and the absence of healthy eating habits.
Downloads
References
Madera PG. Alimentacion Sana: Todo lo Que hay Que saber sobre Una dieta saludable. Edimat Libros; 2004. [cited 2022 Aug 13]. Available from: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
Fenton-Smith J, Powell J. Alimentacion saludable. Alfaomega Grupo Editor; 2000.Alimentación saludable - OPS/OMS | organización panamericana de la Salud [Internet]. [cited 2022 Aug 13]. Available from: https://www.paho.org/es/temas/alimentacion-saludable
Nations U. Alimentación | Naciones Unidas. [cited 2022 Aug 13]; Available from: https://www.un.org/es/global-issues/food
Pereira-Chaves JM, Salas-Meléndez MDLÁ. Análisis de los hábitos alimenticios con estudiantes de décimo año de un Colegio Técnico en Pérez Zeledón basados en los temas transversales del programa de tercer ciclo de educación general básica de Costa Rica. Rev Electrón Educ [Internet]. 2017;21(3):1. Disponible en: https://www.scielo.sa.cr/pdf/ree/v21n3/1409-4258-ree-21-03-00229.pdf
América Latina y el Caribe. Panorama regional de la seguridad alimentaria y nutricional 2021: Estadisticas y tendencias. 2021 [citado el 11 de julio de 2023]; Disponible en: https://iris.paho.org/handle/10665.2/55239
Seguridad alimentaria y nutricional en América Latina y el Caribe [Internet]. Fao.org. [citado el 11 de julio de 2023]. Disponible en: https://www.fao.org/americas/prioridades/seguridad-alimentaria/es/
Gob.ec. [citado el 11 de julio de 2023]. Disponible en: https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_Sociales/ENSANUT/Publicacion%20ENSANUT%202011-2013%20tomo%201.pdf
Gob.ec. [citado el 11 de julio de 2023]. Disponible en: https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_Sociales/ENSANUT/MSP_ENSANUT-ECU_06-10-2014.pdf
El potencial y los desafíos de Ecuador [Internet]. UNFPA Ecuador. 2021 [citado el 11 de julio de 2023]. Disponible en: https://ecuador.unfpa.org/es/el-potencial-y-los-desaf%C3%ADos-de-ecuador
Normas Internacionales para la Valoración Antropométrica · Normas Internacionales para la Valoración Antropométrica iv Contenidos 1. ... 3.2. Mediciones básicas xxxvi 4. Pliegues - [PDF Document] [Internet]. vdocumento.com. Unknow; 2020 [citado el 11 de julio de 2023]. Disponible en: https://vdocumento.com/normas-internacionales-para-la-valoracin-antropomtrica-normas-internacionales.html?page=1
CDC. Acerca del índice de masa corporal para adultos [Internet]. Centers for Disease Control and Prevention. 2022 [citado el 11 de julio de 2023]. Disponible en: https://www.cdc.gov/healthyweight/spanish/assessing/bmi/adult_bmi/index.html
Galiano C. Perímetro abdominal, cómo medirlo [Internet]. Cristina Galiano. 2017 [citado el 11 de julio de 2023]. Disponible en: https://cristinagaliano.com/2017/perimetro-abdominal-como-medirlo/
Durán Agüero S, Candia P, Pizarro Mena R. Content validity of Food Quality Survey of elderly (FQSE). Nutr Hosp [Internet]. 2017 [citado el 11 de julio de 2023];34(5):1311–8. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112017000900009&lng=es&nrm=iso&tlng=es
Pozo Verdesoto S, Crespo Antepara D, Varas Gavilanes J, Vargas Salas O. Estado nutricional y actividad física en estudiantes de la Escuela de Obstetricia de la Universidad de Guayaquil, año 2011. Medicina [Internet]. 2018 [citado el 11 de julio de 2023];19(3):156–9. Disponible en: https://editorial.ucsg.edu.ec/ojs-medicina/index.php/ucsg-medicina/article/view/844
Yaguachi Alarcón RA, Escuela Superior Politécnica del Litoral, Reyes López MF, Poveda Loor CL, Escuela Superior Politécnica del Litoral, Escuela Superior Politécnica del Litoral. Influencia de estilos de vida en el estado nutricional de estudiantes universitarios. Perspect Nutr Humana [Internet]. 2018 [citado el 11 de julio de 2023];20(2):145–56. Disponible en: https://revistas.udea.edu.co/index.php/nutricion/article/view/335012
Becerra Bulla F, Pinzón Villate G, Vargas Zarate M, Martínez Marín EM, Callejas Malpica EF. Cambios en el estado nutricional y hábitos alimentarios de estudiantes universitarios. Bogotá, D.C. 2013. Rev Fac Med Univ Nac Colomb [Internet]. 2016 [citado el 11 de julio de 2023];64(2):249. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-00112016000200010&lng=en&nrm=iso&tlng=es
Rosa Martha Velasco Martínez, Trujillo ZPM, Ochoa SRR, Pirrón T de los ÁJ, Padilla IC. Hábitos alimentarios y factores de riesgo para patologías crónico-degenerativas en universitarios. South Florida Journal of Development. 2022;3(1):1551–60. [citado el 11 de julio de 2023]. Disponible en: https://ojs.southfloridapublishing.com/ojs/index.php/jdev/article/download/1204/998/3134
Concha C, González G, Piñuñuri R, Valenzuela C. Relación entre tiempos de alimentación, composición nutricional del desayuno y estado nutricional en estudiantes universitarios de Valparaíso, Chile. Rev Chil Nutr [Internet]. 2019 [citado el 11 de julio de 2023];46(4):400–8. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S071775182019000400400
Maza-Ávila FJ, Caneda-Bermejo MC, Vivas-Castillo AC, Maza-Ávila FJ, Caneda-Bermejo MC, Vivas-Castillo AC. Hábitos alimenticios y sus efectos en la salud de los estudiantes universitarios. Una revisión sistemática de la literatura. Org.co. [citado el 11 de julio de 2023]. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-01372022000100110&lng=en&nrm=iso&tlng=es
Vista de Hábitos alimenticios en estudiantes de la carrera de enfermería [Internet]. Revistavive.org. [citado el 11 de julio de 2023]. Disponible en: https://revistavive.org/index.php/revistavive/article/view/29/37
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 1970 Bryan Alfredo Moncayo Chavez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors retain the copyright and guarantee the journal the right to be the first publication of the work as well as licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License that allows others to share the work with an acknowledgment of the authorship of the work and the initial publication in this magazine. Authors may separately establish additional agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published in the journal (for example, placing it in an institutional repository or publishing it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
La U Investiga by La U Investiga is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.You can find permissions beyond those granted with this license athttp://revistasojs.utn.edu.ec/index.php/lauinvestiga/index